martes, 30 de octubre de 2012

Primera entrega de la practica final


Primera entrega de la practica final:

1.   Títol de la proposta: L'autisme i les TIC :una millora de les relacions.
2.Components del grup de treball:
Anna Segura, Isaura Roura, Aina Pagán i Anna Vea.
3. Àmbit d’intervenció. ¿A quin col·lectiu es dirigeix?
Educació social especialitzada. Es dirigeix a nens/es o joves amb autisme.
4.Descripció del centre escollit i informació, primer contacte i negociació:
De moment estem en contacte amb el centre Fundació l’Espiga, de Vilafranca del Penedès, ja que l’Anna S. va estar allà de voluntària i ja coneix el seu funcionament, treballadors i usuaris. Gràcies a això estem en fàcil contacte amb ells.
Informació del centre: L’Espiga va néixer l’any 1983 arran de la iniciativa d’un grup de pares i mares de nens i nenes afectats de paràlisis cerebral de la comarca de l’Alt Penedès amb l’objectiu de crear i promoure nous serveis per tal de millorar la qualitat de vida de les persones amb disminució.
Amb el nom d’Associació Comarcal Pro-Disminuïts de l’Alt Penedès quedà legalment constituïda el febrer de 1984, l’actual nom es modifica l’any 2000 passant a denominar-se “Associació Pro-Disminuïts del Penedès”.
Actualment l’Associació i la Fundació gestionen els diferents serveis assistencials atenent un total de 100 persones i tenint en plantilla 80 treballadors.
5.  Descripció de la necessitat:
El nostre projecte va encarat als nenes autistes, ja que creiem que s'ha d'actuar en aquesta discapacitat mental i s'ha d'investigar molt més, perquè l'autisme es un problema difícil de trobar-hi l'actuació, per millorar el dia a dia del nen.
A més a més, igual que la societat evoluciona, els problemes, malalties i discapacitats també, ja sigui en la seva cura o en la seva manera de parlar-los. Així doncs, trobem que les TIC en el nostre projecte són importants, ja que l'autisme afecta las relacions personals i les noves tecnologies aporta maneres diferents de relacionar-nos.
El projecte anirà encaminat a millorar la relació dels nens amb la resta, i a millorar sobretot la relació amb un mateix.
6. Tecnologies que s’ utilitzaran:
Estem investigant encara possibles tecnologies que podríem utilitzar, però els que de moment tenim clars són:
-Eines de la web 2.0: blogs, wikis, xarxes socials.
-Fotografia participativa
-Aplicacions: Iseqüències
7. Objectius de la proposta:
-Millorar la relació amb un mateix
-Facilitar la comunicació amb els altres
-Produir recursos per millorar el dia a dia dels nens/es
-Innovar amb projectes i propostes a través de les noves tecnologies
-Millorar l'estat anímic dels nens/es i la relació amb els seus pares mitjançant activitats amb les TIC

martes, 23 de octubre de 2012

Projecte Omnia: 10 anys d’inclusió social a través de les TIC






Hola a tots i totes!

He escollit el projecte Omnia per a comentar perquè crec que es d'allò més interessant i també em crida molt l'atenció l'àmbit amb el que treballen: les persones en exclusió social.
M'agradaria enforcar el meu futur projecte en un àmbit semblant al projecte Omnia. Trobo que està molt ben plantejat i que ben segur aconseguirà resultats molt positius.
Òmnia és un isnturment per afavorir la participació de les persones per tal de provocar processos i sinèrgies per a educar en un bon ús de les TIC. És un programa preventiu i socioeducatiu que treballa amb les noves tecnologies, entenent-les com a un mitjà de millora i promoció d'una major autonomia personal i un element de participació afavoridor de la cohesió social.

Els seus objectius són:
  • Afavorir l'autonomia de les persones mitjançant l'ús de les TIC.
  • Afavorir les relacions interpersonals, així com la vinculació de les persones a la comunitat.
  • Desenvolupar les habilitats i les capacitats personals i ocupacionals dels usuaris a través de l'accés a les noves tecnologies i de processos de formació i reciclatge.
  • Impulsar l'acció coordinada entre el món associatiu, el voluntariat, les entitats gestores sense ànim de lucre i l'acció institucional, per tal de sumar esforços de forma territorialitzada.

  • Dinamitzar les diferents associacions del barri perquè accedeixin a la societat de la informació, per tal de poder millorar les seves actuacions i participar en la prevenció i lluita contra l'exclusió social.
  • Promoure i reforçar les xarxes existents per afavorir la cohesió social.



Omnia és en definitiva, un projecte que intenta respondre als canvis socials que han aparegut amb la consolidació de les TIC a la nostra societat. Això és un clar reflex de com aquestes noves tecnologies poden beneficiar a tots els ciutadans i ajudar-los a trencar amb les dinàmiques desfavorables amb la que es troben aquells que no poden accedir directament.


Us adjunto enllaços d'interès on expliquen una mica aquest projecte:

http://ictconsequences.net/uoc/societatinformacio/2009/11/11/projecte-omnia-10-anys-d%E2%80%99inclusio-social-a-traves-de-les-tic/

http://www10.gencat.net/sac/AppJava/servei_fitxa.jsp?codi=11459

http://xarxa-omnia.org/

Blog del projecte:

 http://blog.xarxa-omnia.org/odc/page/3/

Per últim, us deixo un vídeo de la inauguració del projecte a Lleida





martes, 9 de octubre de 2012

La meva tecnoautobiografia


Us presento la meva tecnoautobiografia. En aquest vídeo  com podreu veure, hi apareixen un seguit d'imatges i fotografies que d'alguna manera representen les tecnologies al llarg de la meva vida, des de que era simplement un fetus fins el dia d'avui. Gràcies a la realització d'aquest vídeo  ara me'n adono de la quantitat de tecnologia que envolta i ha envoltat sempre la meva vida, sense ser-ne conscient. Quan pensem en tecnologia segurament les primeres imatges que ens venen al cap són les de mòbils, ordinadors, xarxes socials, televisions, etc, és a dir, tecnologies digitals. Però les tecnologies van molt més enllà. Van des de una ecografia, a un viatge, símbols, sentiments, experiències, etc. Hi ha 4 tipus de tecnologies, que també es poden veure en el vídeo:

 -organitzatives (casal, escola...)


 -artefactuals(bicicleta, tren, cotxe...)


 -simbòliques (moneda,senyal, mapa...)


 -biotecnologies (dietes, vacunes...)


 Espero doncs, que us agradi el meu vídeo i podeu identificar els diferents tipus de tecnologies que es troben en ell i que, al cap i a la fi, formen part de la meva vida.